Isnin, 10 Mac 2008

AYAT-AYAT CINTA THE MOVIE

Baru usai menonton Ayat-ayat Cinta. Meminjam kata-kata Rasso, ianya macam Harry Potter di filem dan buku. Jauh bezanya. Walaupun kesudahan nya sama.


“Kumohon turunlah dan usaplah air matanya. Aku paling tidak tahan jika ada perempuan menangis. Aku tidak tahan. Kumohon. Andaikan aku halal baginya tentu aku akan turun mengusap air matanya dan membawanya ke tempat yang jauh dari linangan air mata selama-lamanya.”~Fahri (this is soooo sweet)


Boleh tak aku katakan dalam filem AAC ini, aku lebih terkesan dengan watak Saiful? Dia nampak cool saja. *bling-bling*Malah Fahri yang sering butuh nasihatnya. Watak Fahri yang terlalu inesen buat aku hilang rasa cool padanya. Aisyah juga kadangkala. Tapi bagus juga. Sekurang-kurangnya ia menunjukkan bagaimana si suami dan si isteri bertolenransi dalam berumahtangga.


Maria juga sempat hidup beberapa ketika bersama Fahri. Dan pada aku, kisah Maria yang hampir meninggal dunia lebih berkesan dalam Novel AAC.


“Bantulah aku berwudhu. Aku masih mencium bau surga. Wanginya merasuk ke dalam sukma. Aku ingin masuk ke dalamnya. Di sana aku berjanji akan mempersiapkan segalanya dan menunggumu untuk bercinta. Memadu kasih dalam cahaya kesucian dan kerelaan Tuhan selama-lamanya. Suamiku, bantu aku berwudhu sekarang juga!”~ Maria

28 ulasan:

missyizzati berkata...

kamu pun udah nonton?
kamu donload ya?
ade manik-manik air jatuh?
he..aku mau nonton jua!

rasso berkata...

ya,
ako juga suka sama detik maria sedang gering di atas ranjang itu. detik minta ajarin akan solat...

siapa mau jadi maria aku?

Tok Rimau berkata...

Belum mula pun baca buku ini. Ada dua buku lagi berbaris utk dibaca.

A t i Q a h berkata...

Missyizzati,
bukan donlod, Kanda Rasso yang beri.hahaha

Rasso,
ada orang yang sanggup korban nyawa demi kamu kah? uuu..

Tok,
pesan saya pada tok, jangan terpengaruh untuk jadi Fahri. Kesian Mamamon. Uhuk-uhuk

rasso berkata...

dinda tQah,
kamu sanggup? ermmmm
:terharu:

ChikaDior berkata...

sedang baca buku dia.
:)

kekCoklat berkata...

Salam tikah...huhuhuhu..Kamu sudah pandai berbicara dalam bahasa asal kamu ya... hehehe.. Ko layan gak ye ayat-ayat cinta?

A t i Q a h berkata...

Rasso,
emm..
::bling-bling::

Chika,
nanti kamu tonton filemnya pula ya. Trimas kerana singgah =D

Salam Kiyo,
membacanya dan menontonnya mendekatkan aku pada tanah tumpah moyangku. ahahaha

So'od berkata...

salam..
sy juga mau nonton, tp di mana ya? ada dijual di toko nggak?

azie berkata...

tqah,
kamu nyolong ayat feveret aku!!
part fahri pujuk maria suh tgk si noura tuh.
hang ni betoilah..YaHa!

aReLaNg berkata...

tqa, sy mau jugak.. =) bgla sy menonton cerita itu..

A t i Q a h berkata...

So'od,
sebentar lagi mungkin akan sampai. Tunggu ya.

Azie,
bukan nyolong sih, kongsi tuh namanya.

rasso berkata...

malew plak dia

:p

azie berkata...

rasso sama tqah udah bling2??

tqah, kalaulah si rusli tuh bagi ayat power cam si fahri tuh, sah2 aku dah terbang ke jakarta tau,muahaha

~PrinceSS LiyaNa~ berkata...

huhu..dear..
i kan penah bacekan that line kat u..ingat lagi?bab yg wat i terharu tu..bler die suh pujuk si noura tu

A t i Q a h berkata...

Rasso,
mukya!!

Azie,
dah power pe ayat dia, kau je yang demand tinggi sangat. haha

Puteri,
i ingat sayang..huhu..
Siapkan kamar peraduan beta, lepas habis Nodame, beta datang bilik u ye.

azie berkata...

tqah,
i need more than words.ko tak kesahkah aku kawen sama warga asing?muahaha

missyizzati berkata...

azie,
aku tak kesah.
boleh aku negara asing bila kamu kawen nanti.
=D

A t i Q a h berkata...

Azie,
you need more than words? Then I'll ask him to buy you an Apple.haha

Missyizzati,
kita hi-jack satu airbus untuk ke sana nanti ya.

azie berkata...

tqah n missyizzati,
nanti boleh aku nyarikkan jodoh buat kamu.yg cool spt saiful *bling bling* buat tqa dan yg inesen spt fahri buat izzati.

Azhar Ahmad berkata...

Maaf, saya datang ke sini, dan saya tak baca entri kamu.

Kenapa?

Saya, akan lihat di panggung.

Kenapa tak tengok yang percuma?

Saya nak hati saya terkesan dengan filem tersebut. Jadi perlulah dengan cara yang baik....

Humm, ini pendapat peribadi saya....

A t i Q a h berkata...

Azhar,
aiyak!! Dush3x!
Tak apa, nanti di panggung, saya pergi juga. thehehe

rasso berkata...

tQah,
jom gi same...
oucchhhh~

A t i Q a h berkata...

Rasso,
uih..sapa cubit tu?
haha

azie berkata...

tqah,
cik tapak sulaiman sama princess chubit.rasso cuba menabur janji manis,huhu

pHu YinG berkata...

Amboi. Kanda rasso & dinda tiqah makin intim sejak diulit Ayat-ayat Cinta. Terkesan sungguh! ;-)

A t i Q a h berkata...

Azie,
ahahaha..ingatkan petunia.

Kak PY,
rasso lupa nak tambah,'jom gi same, dengan Kak PY'..ehehehe

garb_ina berkata...

Atiqah,
Sy rakan dr Malaysia.Sy salah seorg peminat novel Ayat-ayat Cinta. Boleh beri info kpd sy ttg filem ayat2 cinta. Bila mula ditygkan di Indonesia? Adakah sudah tamat filemnya di sana. Sy sangat mengharapkan filem ini akan masuk ke Malaysia.