Rabu, 11 Jun 2008

EMI YANG PROTECTIVE

Cuti semester lepas. Aku bawa Tira dengan Emi ke rumah embah naik kereta. Sampai simpang jalan rumah aku ke jalan besar, ada mamat-mamat melepak. Kawan-kawan sekolah rendah aku pun ada. Tapi aku buat-buat tak kenal.

Kereta lalu-lalang. Aku tak lepas keluar dari simpang. Berhenti kejap sambil tunggu line clear. Tiba-tiba Emi tutup muka aku. Mata aku pun tertutup sekali.

"Emi, kenapa ni?!" Aku jerit kat Emi.

"Tak boleh. Diorang tak boleh tengok kakak." Kata Emi merujuk pada enche'-enche' pelepak tepi jalan.

"Tak de nya diorang nak tengok kakak! Tepilah, kakak tak nampak jalan ni!"

Aku tau, Emi protective. Sampai dia tak ingat nyawa dia kalau kakak dia ni terbabas.



27 ulasan:

saudagar gaRAM.. berkata...

nasib baik tak lu terlanggar mamat mamat tepi jalan tu beb..

lu tak boleh halang diorang dari tengok lu kan?


tapi lu boleh halang diri lu dari tengok mereka..




lu tengok gua jelah..
amacam?

Pocket berkata...

emi emi,
takkan dia tak tau yang pandangan pertama tu rezeki,
cian la kat pelepak pelepak tu kalau ditutup sumber rezeki mereka :D

(Ada kena mengena ker?:D)

topek berkata...

salam atiqah... thanx sebab jguk blog topek. rajin2 datang la selalu. :D

Abdullah berkata...

untung dapat adik protective ni...

en_me berkata...

bayangkan EMI yg bawak kete.. atau bawak motorsikal gittewww..

xrajunax berkata...

rasanya jantan2 keparat tepi jalan tu terlalu seksi utk tiqah.

I? seksi? sorry. Sexy terlalu subjektif utk I. I tak dedah pun org kata sexy.o'cmon! Hello...i said to them.

rasso berkata...

Kalo i tengok u... Emi jaga x?


huhuhu

Yazid Husain berkata...

dilindungi adik emi, bestnya

Yazid Husain berkata...

dilindungi adik emi, bestnya

Princess Liyana berkata...

huhu,protective sungguh emi sorang iteww..huhu..dia nak jaga mata u yang:)

waterlily berkata...

Emi, adik yang baik lagi prihatin. Cuba melindungi kakaknya dari melihat daki-daki di tepi jalan hahaha!

Sayangggggggggggg Emi :)

diya berkata...

huhu. emi emi. banyak berkorban utk kakak, byk dpt pahala tu. [adik diya takde nye nak wat gitu. jeles sama tiqah] :)

A t i Q a h berkata...

Ga.Ram,
hahaha. Gua tengok tempat lain sudah. Buat apa sampai nak tutup mata. Tengok lu? Ada berlian ke kat muka lu? Wahahaha!

Pocket,
ew. Tak suka opinion yang satu ini. Hu hu.

Topek,
salam. Ok, akak datang. Ada makan-makan ke? Hi hi.

Sir,
u're right. My lil' bro pun tak protective sampai cam tu. Ha ha.

Me,
mesti dia tinted habis kereta dia. Boleh gitu? Heh.

Raj,
ew! Diorang pakai selubung satu badan pun I tak mau tengok. Ho ho.

Rasso,
Emi terus kasi flying kick kat u. Mau kah? Ha ha.

Yazid,
best. Sangat best! =D Lama tak nampak bro? He.

Ina,
menundukkan pandangan. Tak gitu yang? :)

Kak Lily,
ha ha ha! Prihatin pada kakaknya, tapi tak prihatin akan keselamatan diri sendiri. ;P

Diya,
dia tak percayakan kakak dia yang sorang ni maknanya. Hu hu. Kalau Nana, mesti dia tau mata kakak dia tak melilau. Wahahaha!

blackpurple @ jowopinter berkata...

Kecik ati pelepak-pelepak itu kalau dorang dengar.

eleeA berkata...

saalm...
hmmm....agknya tiqah yg tgk enche2 plepak2 tak? kalo x xkan adik emi sbgi2 kalut mnutup mata kkaknya yg sdg melilau... =)

Alhmdulillah...xjd pape...

Syam berkata...

nampknya mesti tuan punya badan terlalu cun...hahahhaha

si emi ni pun satu. buat ap tutup mata akaknya. yg tak nmpk akak dia bukannya pelepak2 di tepi jln tersebut



-----------------------------------
syam @ http://aeropama.blogspot.com

Princess Liyana berkata...

huhu.tundukkan pandangan ek:)btol2..ahaks

rasso berkata...

ganas2.... tak nak lah tengok u...
tatot plak i... xpe lah... kim salam kat emi....

:merajuk kat dia:

missyizzati berkata...

haha. kali kedua aku dengar pun, aku gelak jugak.

A t i Q a h berkata...

JP,
kecik ati kat Emi? Memang. Ha ha ha!

Kak Leea,
saya menundukkan pandangan kak. Wahahaha.

Syam,
tak adanya diorang nak pandang. Emi je yang perasan. Huh.

Ina,
betul..kan? ;D

Rasso,
kalau tak mau Emi perasan, u pakai spek hitam, oke?

Ijat,
nanti aku cerita lagi sekali. Bagi kau gelak untuk kali ketiga. Ha ha!

Lily.Lulu. berkata...

kasih sayang seorang adik terhadap kakaknya ...

bukan senang nak jumpa ..

Princess Liyana berkata...

btol cayang...huhu:)

f u x a n e berkata...

budak kecik...agak lurus.

ehehehe..
adik saya pon sama. kuat mengejek lagi ada lah.

hyfa hasan berkata...

hai..add me k..

A t i Q a h berkata...

Li.Lu,
protective tak bertempat namanya. hihi.

Ina,
good. ;D

Azrn,
lurus macam pembaris. Eheh.

Hyfa,
hai. Thanks for linking me. I will a.s.a.p. =D

t.a.t.a berkata...

bagusnya ada adik yg protective.. huhuhu..

ke dia tak bagi tiqah tgk pakwe dia. takut sangkut karang.. ahahahah

A t i Q a h berkata...

t.a.t.a,
hahaha. Nak kena flying kick lah Emi tu kalau ada pak we.