Khamis, 24 April 2008

HAVE or HAD

Lokasi : Kelas 3 Rahmah, SAMTSSAAS

Seperti biasa aku akan menganyam mimpi, hatta dalam kelas kegemaran aku, Bahasa Inggeris. Teacher Ainuza sedang tunjuk sampel karangan.

Tiba-tiba, Farhana, awek cun yang duduk sebelah aku kejut. "Tiqah, cuba kau tengok tu. Macam salah je perkataan tu." Sambil dia menunjuk ke papan putih. Terpisat-pisat aku bangun. "Mana? Owh, tu."

Aku angkat tangan. Teacher Ainuza pandang. "Teacher, yang tu patutnya Past Tense kan? Had, bukan have."


**********************
Dua bulan kemudian.
**********************


Abah datang sekolah untuk tandatangan kad laporan. Aku ambil tempat duduk sebelah Teacher Ainuza, yang juga guru kelas aku masa tu. Abah duduk sebelah. Lepas sembang-sembang sikit pasal suaminya yang dulu anak murid abah, they got into bussiness.

"Cikgu, Atiqah ni, selalu juga tertidur dalam kelas."

Dush! Teacher dah buka rahsia aku! Aku tau, abah mesti malu dengan aku. Aiyak!


"Tapi, dia boleh tangkap apa saya ajar. Hari tu, masa saya mengajar, dia tidur. Tiba-tiba dia angkat tangan dan tunjuk yang saya ada buat silap."


Ho ho! Teacher! Itu bukan saya yang perasan. Farhana lah yang suruh saya cakap. Jawab aku dalam hati.

20 ulasan:

pHu YinG berkata...

10 tahun kemudian..

Student:
Please teacher, may I go out.

Miss Atiqah:
Not before you tell me the difference between past and present tense.

Student:
??!! (Apa kena dengan cikgu aku ni)

A t i Q a h berkata...

Kak PY,
eheh. Habis budak tu terlepas hajat depan pintu. Ho ho ho

Psst..akak, malam ni ada kat bilik tak? Nak deliver something. ;)

azie berkata...

err..ko LM ati tuh de budak tido dlm klas tak? kalau de, KARMA namanya tuh,harharhar

Princess Liyana berkata...

What are friends for ek dear? To help each other.uhuhu..Bagusla itu Farhana..haha:p

A t i Q a h berkata...

Azie,
ada. Tapi aku marah dia. Hahaha

Ina,
sampai sekarang I tak sempat nak cerita hal ni kat Farhana tu. Dah lost contact pun. =(

Chika Chika berkata...

boleh diteruskan sikap neh. pastikan semasa tido, di sisi kiri atau kanan ada orang seperti farhana.

A t i Q a h berkata...

Chika,
ini serupa macam lembu punya susu, sapi dapat nama. Haih. Ada betul ka?

yginsaf berkata...

wah, abah ko pun cikgu juger yer..

missyizzati berkata...

bagus juge sikap tido ko nih yeh? hehe

tasikmerah berkata...

tiqah,
nasib baik kawan kau farhana, kalau aku.. sama-sama kena baling duster.. huhu

Megat berkata...

kekadang kesilapan kita apabila untuk menulis dalam bentuk teks.

klu dalam komunikasi blh belasah jer eheh

A t i Q a h berkata...

Me,
ya. Abah saya cikgu. ;)

Ijat,
sekali-sekala boleh la. Kalau selalu..err..

Tasik Merah,
Farhana tak pernah tidur dalam kelas. huhu

Megat,
err...a'ah. hehe

kekCoklat berkata...

Salam to tiqah.....huahauhauhaua....kire ko mmg dah teror english eh dari skolah dulu. patutla ko amik TESL...hahahha...aq igt kalau ko ngantuk, aq pernah jadi tukang urut..hehehhee...sekali tuh, sampai aq urut 2 orang. huhuhuhu...nnt, kalau xde kje, aq nak bukak umah urut...hehehehehe

A t i Q a h berkata...

Kiyo,
heh. Kau ni, lagi mau buka cerita. Ha ha.
Tapi, trimas la, sebab rajin urut aku dulu. Nanti kau nak buka kedai urut, panggil aku untuk joint venture ye. ;)

eleeA berkata...

nice blog.tmasuk blog u yg byk sajak2 2. i suka. sape kata org xnk masuk lg pas visit blog 2?. i akn sokong u =)

keep up a good work

peAcE!

KiMiE berkata...

kesian sama itu che'gu...

A t i Q a h berkata...

Eleea,
thanks for visiting both of mine. hehe
peAce too ;D

Kimie,
saya sayang sama itu cikgu. hu hu

lupikirlahsendiri berkata...

wa aa jarang tido dlm kelas..tapi wa selalu dpt kawan sebelah tido dlm kelas..aiyak wa baru ingat.. sbb aa wa selalu masuk kelas JAGA..dia olang masuk kelas TIDO..

t.a.t.a berkata...

besh tau belajar grammar ni.
alhamdulillah sy dulu teacher yg ajar grammar kat asrama pure minah saleh, so she taught me exactly what we need to know about grammar. so bila kat sekolah cikgu ajar yg basic sgt pun kami semua tak kisah, sbb kami ada teacher yg laagii beshhh.. heheheh

A t i Q a h berkata...

LPS,
u masuk kelas JAGA? So, u jadi JAGA kat mana sekarang?

t.a.t.a,
sekolah mana ada cikgu minah salih pure tu?