Sabtu, 5 April 2008

Balik Nanti, Tiqah Ajar Mak Buat Blog, Ya.

Dah lama aku tak telefon Mak. Sampai Mak hantar emel. Sedih.
Isi emel mak, ada rebiu buku JJ dan dialog balik sekolah Mak dengan Emi (adik bongsu aku).

"Wat ape

Buku jongkangjongket dah mula baca, tapi tak abis lagi,

Permasaalahannya kenapa mat jan, kenapa bukan waterlily
(Kak Lily, dengar tu. he he) ke atau yang lain-lain yang kena dengan mak. Buku apapun tak rugi mak baca,tapi kalau yang kena dengan mak lagi lagilah untung.

Kalau gi klibf minggu depan carikan mak enam detektif indigo. "

Dialog Emi dengan Mak.

Emi: Ma…ma….masa mak kawin dulu mak sanding ke biasa-biasa?

Mak: biasa-biasa(kelat lagi mata…menguap)

Emi:Emi pun……ma…ma….kakak besok mak nak bagi sandingke biasa-biasa

Mak:suka ati kakak lah(pandangan masih berpinar,menguap-nguap lagi)

Emi:Ma…ma…kakak esok kalau kawin mak nak bagi orang kampungke orang Bandar?

Mak:Tak kira asalkan orangnya baik(terang sikit masa)

Emi:Baik dengan sapa?

Mak:Dengan Allah ,dengan semua makluk(dh celik mata terpaksa berhati-hati dengan jawapan dan bersedia dengan pertanyaan selanjutnya,sampai simpang rumah Cikgu Basori mata mak dah waras,minggu lepas mak terlajak sampai depan rumah Sidang Separ pasal ngantuk)

Emi:Agak-agak mak kakak dah ade boyfriend tak?

Mak:Mestilah ada kan boyfriend tu maknanya kawan lelaki, boyfriend kakak mestilah ramai, macam emi, kan ramai kawan emi dalam kelas.

Emi:oh ya,…tak bolehlah kata boyfriend…kalau pakwe bolehlah ye… ma ma apa beza boyfriend ngan pakwe,(emak tak jawab lagi….apa kena budakni….)emi rasa suka ngan pozi, maknanya emi ada pakweke?

Mak:(terkedu……belum sempat jawab….trmangu….laa….baby mak ni dah di lamun cinta ke…..kakak dulu besar tu dah ade ke benda macamtu dalam benak…..benak mak bermonolog….sampailah depan rumah wak jemi)

Emi: Ma…ma…..boleh ke adiknya ade pakwe kalau kakaknya belum ade……ma ma Kak tina ….ada pakwe

Mak:Mana emi tau?

Emi:Kawan dia kata, dia kirim salam kat emak.

Mak:Ooh tak semestinya Pakwe kak Tina, dia kirim salam ngan mak sebab dia suka kat emak, kan pozi pun selalu kirim salam kat emak, maknanya dia suka kat emakla,emi tak payahlah pakwe-pakwe….penat tau,
kakak pun taka de pakwe-pakwe, nanti sampai masanya Allah bagilah jodoh. Emi rasa emi nak jodoh kakak yang macamana

Emi:Lebih tinggi dari kakak…pandai….selalu beli kan emi jajan…..suka kat Emi…..Selalu senyum kat Emi…..kalau shoping ajak emi……lagi ape ye….bla bla bla semua untuk emi(la…pulak dah…….sampailah kami kat rumah dengan tak terlajak lagi, )

Astaghfirullahhalazim…..mak ni dah tua sangat kah…..sampai babynya dah punya membangun dengan pesat mindanya…jauh juga jurang imiginasinya dengan kakak-kakaknya…..tulah kakak …selalu sangat tengok cerita korea …..adiknya dah teracun mindanya…..kakak dulu tak ada sapa yang meracun. (Malas nak edit. hu hu)

Aku pun tak pernah cerita bab-bab kahwin dengan mak. Adik kecik yang seorang ni pula yang sibuk pasal aku. Alahai.

14 ulasan:

Princess Liyana berkata...

Comelnye Emi.Huhu. Biasala yang, budak2 skrang lagi advanced. Masa kita pergi tadika UTM tu, Fatin tu da mengaku ada pakwe pun:p. Exposure mereka sgt dasyat:) Hai, kakaknya bila nak kawin?

azie berkata...

adoilah tqah..aku nak mintak nyawa kat ko ngan princes ni..pasni jgn cite pape pasal kawen lagi okey..enjoy lah hidup berbujangan spt sekarang,huhu

A t i Q a h berkata...

Azie,
hello! Itu mak aku yang tulis ok. Bukan aku. Emi tu yang gatal. huh

Ina,
aku tak nak langkah bendul. Bagi Kak Azie dengan Kak Ina dulu. Ga ga ga

rasso berkata...

hahaha... dasyat Emi tu yer... soalan kalo kene kat I... mesti I jeling jer.... tak jawab...

Azie nie... ape la... jadi teruna sunti la best... lalalaa~

waterlily berkata...

Tiqah,
Cakap dengan mak - jauh beza waterlily dengan Mat Jan. Dia tinggi dan kacak, manakala waterlily rendah. Tak caya nanti kak Lily upload gambar dengan Mat Jan hahaha..

ps: betul ke akak ada peminat ni hehehe...

A t i Q a h berkata...

Rasso,
tak boleh diam aja. Nanti dia jadi pasif pula. Layan...

Kak Lily,
orang jatuh suka, tak perlu tengok rupa. Tengok tulisan udah cukup. he..
Saya pun tak sangka Mak mention your name. :)

Mohd Noor Hakimi berkata...

kim salam mak..

missyizzati berkata...

huhu..comey..tapi sangat kelaka ok?aku rasa,emi sayang sangat kat kamu sampai die yang fikir pasal jodoh kamu..huhu..

p/s aku sudah telefon emak aku. lampu hijau. beliau pun macam mahu pergi ari sabtu sebab itu birthday beliau..hehe

A t i Q a h berkata...

Kimi,
waalaikumussalam. Kata mak.

Ijat,
sangat sayang sampai tak boleh nak handle. ha ha.

pandagumuk berkata...

semangat adek dr kakak :D

Guhn berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
A t i Q a h berkata...

PandaGumuk,
yeap. Silap-silap adek yang kawen dulu. Ahahaha

Sidik berkata...

huwahahaha emi becok

A t i Q a h berkata...

Pak Dik,
cilik-cilik mbien, kuwe pun koyo emi yo? he he