Jumaat, 26 Disember 2008

Kisahnya Chikugunya


Demam Chikugunya. Dalam keluarga, Mak dan aku saja yang masih immune penyakit dari Tanganyika itu. Oleh kerana tiada ubat khusus untuk demam ini, alternatif untuk sembuh ialah handred plas dan parasitamol saja. Tiada yang ke hospital gomen. Jadi kes keluarga kami tak termasuk dalam beratus kes yang dilaporkan. Alahai.


Nota tambah:
  1. Sebab susah sangat nak sebut perkataan alah ni, kakak sepupu aku sebut "ciku kunyah" je. Ha ha.

25 ulasan:

Abdullah berkata...

handred plas = ubat for everything

xiiinam751 berkata...

Kira kebal le antibodi kau ya tiQah!
ckLah terharu atas kegigihan kau membawa jajan Mekah ckLah ke Sg Manila. ckLah baru balik dari rumah kau. Tengok....kita berselisih di jalan. memang tiada jodoh antara kita...

addyaholix berkata...

aku pon dah mula nak demam. harapnya bukanlah ciku kunyah!

sabariah.noor berkata...

jaga diri bebaik tikah..sebelum blk utm, gi klinik dulu cek..nnt tak psl2 utm kene quarantine sebab ade pembawa dmm "ciku kunyah"...huhu..jumpe kat utm nnt! =)

ف wildchild ۞ berkata...

emm. camna leh kena nih

paiseh berkata...

sapelaaa yang tak pandai amat bagi nama nih..?

en_me berkata...

alahai .. kannns

filanastasia berkata...

atiqah : bahaya sungguh kan.. skarang akak pun dok minum handred plas ari².. konon persediaan sebelum terkena ciku kunyah.. alahai..

Princess Liyana berkata...

huhuhu..ramai kan kena ciku kunyah ni..i pun takut..kena minum 100 plus la gni..auww

Nadine berkata...

memang susah nak sebut...

blackpurple @ jowopinter berkata...

Owh 100 plus. Kalau Red Bull tak boleh eh? Ha ha ha!

kekCoklat berkata...

Salam Tiqah....Alahaaaaiii...aq dgr kat area kampung belah2 sana byk ksah org kene "ciku kunyah" tuh..hati2 la....huhuhuhu...aq skrg dah jarang sgt bloging la....ahaaa....bz sgt la kununnyaa....hahahaha....

missyizzati berkata...

he...syukur anda tiada apa. yang lain? semua sudah sembuh?

waNNa_eXess berkata...

aku teringat dulu aku dah kene penyakit ni, 3 hosp.aku jelajah, hukm,hosp.sbk, and hkl. rase nak mati pon ade.

mkn sup ketam byk2.
sebab memang berkesan.

pandagumuk. berkata...

knyah nyamuk tu :P

[ Eclipse ] berkata...

de sedara nad.
bapak dia meninggal dia dapat cikunya nie.
cian dia x dapat bangun pon

Amiene Rev berkata...

Saya sebut ciku ciku.

Water Lily berkata...

Kak Lily pernah kena denggi..siap pergi exam lagi masa tu. Uhuu.saat yang sungguh mencabar. Petangnya naik ambulan pergi hospital. Alhamdulillah..memang H-plus penawar deman tu.

Yazid Husain berkata...

penyakit ini lompat ke atas family macam sakit mata. sengal-sengal berlarutan sehingga 6 bulan.

sengal satu badan

one love berkata...

semoga sihat sentiasa :)

aie akaike berkata...

ape simptom penyakit ni arr?? langkah berjaga2.

Alone berkata...

woo. bahaya tu.

A t i Q a h berkata...

Alone,
bahaya lagi denggi kot.

Aie,
aa, cuba tengok kat link yang saya letak tu. Huhu.

Love,
amin.. :)

Yazid,
6 bulan? Biar betul..

Kak Lily,
sangat tabah nye. :D

Miene,
nasib baik bukan cuka cuka. haha.

Nard,
innalillah.

Munh,
enak dimakan begitu saja~~

Wana,
ko pun dah kena ke? Alahai.

Ijat,
alhamdulillah sudah. Paling risau dekat my mom. Kalau dia sakit, susahlah. Huhu.

Kiyo,
nak jumpa ko pun tak dapat. Maklumlah, orang dah kerja kan. :P

A t i Q a h berkata...

JP,
Red Bull?? HAHAHAH. Tak pernah cuba pulak.

Mrs Nadine,
tu lah. Kalau kita orang Tanzania, senang kot nak sebut. Hua hua hua.

Ina,
makan sambal pun boleh kot. Ha ha.

Kak Fila,
nanti kami datang tempat akak boleh pau handred plas berbotol-botol. Hihi.

Me,
alahai..

Paiseh,
sedara mara kau yang dekat Tanzania tu la. mwahahaha.

Fa,
kedatangannya secara misteri.... Haha.

Sab,
setakat ni, imunisasi kita kuat lagi. Hehe.

Addy,
simtom awalnya ialah sengal-sengal otak. Eh salah. Sengal-sengal badan. Haha.

Cik Lah,
semoga raya Cina nanti, berjodohlah kita nak jumpa. :D

Sir,
ek? Oooo...

kel@mbu berkata...

msh terfikir.. sbb ape namanya chikugunya.. huhu