Rabu, 24 September 2008

Wo Ai Ni

Tadi dalam kelas Hua Yu (Bahasa Mandarin), kami baca esei yang tajuknya Tan Qing (Perbualan Cinta). What a funny translation. Heh.

Anyway, isinya dah tentulah tentang cinta. Oh. Bukan cinta uda dan dara atau duda dan janda saja ya. Cinta itu luas. Boleh jadi pada keluarga, sahabat, material dan macam-macam lagi. Dan untuk kita yang Islam, cinta pada yang Khaliq tentunya.

Dalam perenggan yang terakhir, ia menyentuh tentang manusia dan hati. Manusia yang tanpa hati, ibarat lilin yang tiada sumbu. Tiada sumbu, maka api atau perasaan itu tidak boleh dinyalakan. Jika tiada api pada lilin, tiadalah air mata yang boleh mengalir. Unik sungguh perumpamaan yang satu ini.

Last but not least, pesanan terakhir dalam esei ini, kalau anda jumpa cinta anda, just go for it. Jangan simpan ia dalam hati. Sekurang-kurangnya, kalau kita menangis gagal pun, kita dah mencuba. Kan? I did this once. Yes, I cried but its not that hurt though. =P





Nota kaki:
  1. Tiada aku dalam entri ini. Perkataan 'aku', maksud aku.
  2. Hijab Sang Pencinta dari Ramli Awang Murshid sedang dibaca. Siapa suka trilogi Laksamana Sunan ni, angkat tangan!!

42 ulasan:

pandagumuk. berkata...

tiada api pada lilin,tiadalah air mata yang boleh mengalir.

uh.

A t i Q a h berkata...

Munh,
lilin yang cair mengalir itu, dianalogikan sebagai air mata. Unik kan?

en_me berkata...

cinta tak semestinye bersattewww.. kannns

azie berkata...

oo..


perbualan chenta ya,ahaha

Adry berkata...

uiks... blajar mandarin ker??? hahaa.. kalau tak paham papa.. tanyala saya.. hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com

Kumprinx berkata...

*thumbs up*
yeah bebeh..

Pocket berkata...

tiada airmata untuk dialirkan..
bagus untuk yang nak berhati kental!:)

perkataan 'aku' tiada.. tp ado 'I'
eheheh

'sayer sayer!!' kater pocket sambil mengangkat tangan tinggi.
tp mana nak dpt siri siri mulanya?
(Buku terbaru tu mungkin dibeli with my upcoming gaji!!)

[ Eclipse ] berkata...

cinta buta : buta mcm mana ey

Mr Ah Fa berkata...

waa, kelas mandarin? Ni hao ma?

fusarium solani berkata...

Salam,
Atiqah,

Terima kasih lawat blog Aliff. Salam ramadhan dan syawal.

Silence berkata...

salam atiqah.

saya pon peminat RAM.. semua novel dia besttt!! HSP pon bestt n sedey :(

kasihan Sunan. Lelaki berduka dari Tanah Rencong.

Salam kunjung ;)

AyAres berkata...

cinta itu subjektif..

missfauzani berkata...

yeah...wpun sakit, sekurang2 kite dh cube kan...hehehe

pandagumuk. berkata...

oo.lilin yg cair tu air mata.i thought it the othe way :D
menarek2.

t.a.t.a berkata...

cik QaH, amik ni.

http://nosherta.wordpress.com/2008/09/24/award/

tasikmerah berkata...

tak sakit ke tiqah?

mmm.. kamu kebal~

Princess Liyana berkata...

btol tu sayang, belum cuba blm tahu, kan?...

Walaupun sakit,at least kita dh try?tak gitu?

Hafifi berkata...

sakit cinta ni makan masa nak sembuh..ubatnya takda jual kat farmasi..hehe

http://www.mohdhafifi.com

shinO サイフル berkata...

wo i ni..
ni ai wo..
hehe maka bermulalah detik2 percintaan..

a Q r a m berkata...

i did post about chenta also..hehe...kind of

affendik? berkata...

tiada api, tiada air mata...
syahdu...
sendu...
huhu

yup, stuju juga sama kamu...cuma mungkin takrif 'cuba' dan 'cinta' itu berbeza bg tiap orang..kan? =)


* cubaan aku bermula bila duit dah cukup dan hati ibu sudah gembira...^_^

Shila berkata...

CInta memang luas...
Cinta memang harus dimilki bila ada peluangnya tiba..
Tapi sayangnya kadangkala cinta itu datang tidak tepat pada waktu dan situasi...

Semoga Atiqah berjaya dalam cinta :)

Riezal berkata...

yup.... kalau dah suka go for it.. dlm idup perlu gamble.. mana tau kan.. dia juga tak bertepuk sebelah tangan.. salam raya dr rezdrake :)

susu dalam botol berkata...

saya setuju dengan awak. cuba selagi boleh, jika tidak berjaya tidak mengapa. sekurang-kurangnya sudah mencuba :)

pHu YinG berkata...

Tapi kadangkala cubaan-cubaan itu terlalu menyakitkan hingga kita takut untuk terus mencuba.

Sidik berkata...

tikah jiwang..

wei webku wes tukar alamini.net. sidik.org eneng wong cino njikuk.kurang asem tenan

::.. a t i q a h ..:: berkata...

Pak Sidik,
ini yang aku malas ni. Haih.

Enek wong cino jenengane Sidik ke? Muallaf kot.


Kak PY,
ermm..mungkin kita patut tanya Tuhan dulu, sebelum mencuba. Kan kak?


Riezal,
hidup macam gamble. Tapi kita boleh doa untuk dapat yang terbaik kan. :)


Kak Shila,
mungkin pada satu-satu situasi, Tuhan nak uji kita, kan kak?

Thanks. =)

Su,
yeap. ;)

::.. a t i q a h ..:: berkata...

OnN,
bukan ko dah cukup duit ke? ;P

Tanya Tuhan dulu, baru cuba. Boleh kan macam tu?


aQram,
ahah. Read that already. Nice one. ;)


Shino,
he he.


Fifi,
kalau ada, belikan aku sebungkus boleh? He he.

Syam berkata...

masa study dulu amik juga bahasa mandarin ni. sbb lama x praktis, maka sudah lupa banyak perkataan... aiyooo

::.. a t i q a h ..:: berkata...

Ina dearie,
indeed. :)


Kak Tasik,
saya kan kakak. Hihi.


Kak Ta,
heee. Segan lah saya kak. =P


MissF,
yezza. Akak pernah? Huhu.


Munh,
kannnn... =D


Ayares,
ooo. Tak ada pilihan jawaban ek?

::.. a t i q a h ..:: berkata...

Silence,
saya tengah menghayati. Sedih ek last dia? Alahai.


Kumprinx,
he he he.


Aliff,
=) Trimas kerana berziarah.


Mr Ah Fa,
wo pu hao! Nak balik rumah. Huhu.


Cik Nadh,
buta macam orang buta. Eheh.


Adry,
hao! Xie xie ni. =D


Pocket,
ye la kan. Ada 'I'.Hehe.

Nak cari buku beliau, kat MPH confirm ado.


Azie,
perhaps, perhaps, perhaps.
He he.


Me,
betulllsss gittew. ;)

| a t i q a h | berkata...

Syam,
carilah cinta hati yang berbahasa Mandarin. Mesti boleh praktis. =P

kel@mbu berkata...

cri cinta tak brapa nak clear skrg ni.. berjerebu.. ahaks..

Water Lily berkata...

Selamat bercinta..hehehe releven tak ucapan akak ni :P

Pok Deng berkata...

MENCUBA itu mendorong anda kepada kehancuran jiwa disulami maksiat syaitan.

mongkut berkata...

Ada juga manusia tak ada hati.Hati mana satu, hati yang boleh pegang tu ker atau hati sakit hati?

missyizzati berkata...

wo ye ai ni. :)

peribahasa cina itu boleh juga diaplikasikan dalam situasi lain kan? hehe

myadlan berkata...

shen re kuai le..

eh.. tu nak wish birthday plak.. takde kaitan.. boleh la.. slalu utk perayaan pun org cina cakap tu jugak..

so kalau utk hari raya pun ckp shen re kuai le bleh x?

yep. sebaiknya baik confess cinta sendiri awal2. kalau kene reject, boleh cari yang lain. best kn?

faridmw berkata...

salam... selamat hari raya maaf zahir batin...senyum selalu bila buat apa2 ;)

A t i Q a h berkata...

farid,
salam aidilfitri.:)

adlan,
ye lah. Tu untuk wish bday. Tak de kaitan lansung. Hehe.

best ek? ntah. =P

Ijat,
yezza. Wo ai ni, Ijat. Contohnya. ;)


Mongkut,
hati yang boleh pegang? Hati lembu ke contohnya?


PokDeng,
lalu haruslah ada landasan sebelum mencuba nya. :)


Kak Lily,
untuk saya? Not relevant, not relevant, not relevant. Bak kata tuan hakim zaman DSAI dulu. Ha ha.


KeL@mbu,
ek? Hutan mana yang terbakar? Huhuhu.

[ Eclipse ] berkata...

cinta org buta di hati

ana berkata...

hmmm,
dua tiga minggu lalu, pikir asyik berkisar soal itu....
hmmm...