Isnin, 9 Jun 2008

DAUN KARI vs DAUN TURI

Abah balik dari pasar, bawa ikan tongkol (ikan kayu) dengan ikan kembung. Sebab abah jarang beli ikan tongkol, menu kari ikan tongkol agak menyelerakan untuk didengar. Jadi aku tekad, masak kari ikan (baca: pertama kali) tanpa mak di sisi.

"Apa nak letak kat kari ni eh?" Aku tanya Tina.

"Kau letaklah daun kari. Bagi naik aroma." Tina bagi cadangan.

Aku keluar, cari daun kari. "Mak tanam daun kari kat mana?"

"Tu ha. Tepi parit. Ambiklah dua tiga tangkai."

Aku petik dua tangkai. Letak dalam pinggan, sementara aku ricih bawang.

Abah masuk dapur nak jenguk-jenguk. "Hei! Ini bukan daun kari! Ini daun turi." Abah kata.

"Haaa? Habis tu daun kari mak tanam kat mana?" Aku dah tergelak-gelak.

"Daun kari kat seberang parit sana!"

Ya ampun. Daun kari pun tak kenal, berangan nak kahwin. Ha ha ha!


31 ulasan:

Lily Abdullah berkata...

"Daun turi tu daun apa ek?" Tanya seorang kakak yang baru tiga tahun mendirikan rumahtangga. :)

Syam berkata...

wahahahha...memang kelakau. tak kenal daun kari.

ps: bagaimana rupanya daun turi itu?

azie berkata...

aiyoh, pahitlah masak kari guna daun turi!!!

p/s: daun turi sedap masak lemak dgn keledek

A t i Q a h berkata...

Kak Lily,
gambar daun turi saya link kan pada perkataan itu. Rupanya seakan-akan sama dengan daun kari. Sebab tu saya konfius. he he.

Syam,
nanti saya letak gambar dia.

Azie,
tu lah. Nasib baik belum masukkan lagi. He.

Tanpa Nama berkata...

honestly to say, ni 1st time diya dgr daun turi. err... daun kari not sure penah dgr ke tak. hahaha. [lagi la tak layak nak kawen :p]

izzati fuad berkata...

heh. belom boleh, belum boleh. aku jua. ;p haha

Rajuna berkata...

aiyoh amoi
takpa2
kalau santan ada lebih
boleh masak lemak
tapi i tak suka daun turi
bau semacam!

Abdullah Mohd Nawi berkata...

Masak dgn daun turi pun boleh kawin apa?

::.. a t i q a h ..:: berkata...

Diya,
tak pe-tak pe. Sekarang kari ready made dah ada. Hehe.

Ijat,
kita kan muda lagi. So, kita enjoy!! Ho ho ho.

Rajuna,
ye ke? I makan tak da bau apa pun. Hu hu.

Sir,
mana boleh. Mau mak mertua I smack down karang. Mwahahahaha!

en_me berkata...

aisehhh, pas kawen masak maggie mee pun sedap juger.. ekeke

Tok Rimau berkata...

cakap la dgn bos, daun turi ni sekadar hiasan.

rasso berkata...

huhuhu....

pasni nak masak ape plak...? lapar lah... ekeekke

kamilz berkata...

Astaghfurullahhalazim...

Lain kali cium dulu daun tu.. bau kari ke tak.. hahah

kamilz berkata...

Ingat hari tu.. Daun Kesum dah kenal belum...

ckLah @xiiinam berkata...

Daun turi tu...ada orang panggil pucuk geti. Di ulang,pucuk geti. Spaghetti kenal kan! Heh..heh...

Dia@Hiei13 berkata...

haiyyak...masakan pertama yang nDia berjaya buat tanpa ibu disisi ialah sardin...kat rumah mbah dok..menggeletar nak tunjuk skill kat mbah dok!!!

Yana Ismail berkata...

huhu.nasib baik!:)

A t i Q a h berkata...

Me,
maggie? Aiyoh, sangat tak baik untuk kesihatan Yassir tau.

Tok,
apa barang letak daun turi buat hiasan. I letak daun pudina. He he.

Rasso,
i masak laksa campur kari. Nak rasa? ;P

Pak Mil,
malas nak cium. Konon dah confident. Aiyak! Janganlah bukak rahsia Tiqah. Isk.

Cik Lah,
daun geti? Spaghetti? Adik-beradikkah mereka?

Dia,
mbah dhok komen apa Sardin yang Dia buat?

Ina,
nasibbb...

Unknown berkata...

ngahahaha!!~~"dawun kari pun tarak kenal ka adik manis??"tanya seorang pekerja restoran nasik kandar terkemuka..

pandagumuk. berkata...

gagal!

Pocket berkata...

first time dgr daun turi la tapi, guna utk apo yek?

Fairuz berkata...

wah. tak pa. nasib baik kamu tak letak daun turi kat dalam. kot tak, tak de bau kari nanti. haha

Hafifi berkata...

haha..daun kari pun tak kenal..amik la kursus kenali daun..hehe

ZAELIS berkata...

emmm...1st time dgr daun turi ni...leh mkn ke?xmabuk?
perghhhh...lagi bkali gnda fail aku nih....

sib baik i knl daun kari...muekekek...

p/s: salam adik...pekabar? =)

tasekM berkata...

tiqah sayang... sangat tak sama ok... keh keh... bau pun lain ok... keh keh....

daun pisang kenal tak??... :)

sila amik kursus dulu seblom kawin... he he...

pssttt... anak dara... biasa la gitu...

Lily Abdullah berkata...

Oo..pucuk geti..betul-betul ...hehehe..kat sebelah utara depa panggil nama tu.

ps: tak makan, pahit weh! Pucuk ubi lagi sedap :)

A t i Q a h berkata...

Kimie,
bukan tarak kenal la mamak, cuma confuse saja. Hu hu.

Panda,
ouch!

Pocket,
guna untuk hidupkan kereta pak cik. Mwahahaha.

Fa,
ntah bau apalah ek kalau letak daun turi. Hi hi.

Fifi,
owh. Tak apalah. Siapalah nak buang masa bagi kursus kenali daun itu.

Kak Leea,
boleh la kak. Sedap tau. He he.
Psst..apa perasaan jadi pelajar balik? =D

TM,
alaa, lebih kurang la tu. Hik hik. Daun pisang? Kalau tak kenal, maknanya saya bukan makhluk planet bumi la. Ha ha ha!

Kak Lily,
oo..tu ka? Tak tau pulak cek. =D
Psst, nak sup ayam kak!!

ckLah @xiiinam berkata...

Masa kelas sejarah,ada sentuh pasal 'rempah di Asia Tenggara'.Suruh anak2 dara tu sebut contoh2 rempah yg dema biasa tengok..dema jwb.."err..rempah adabi cikgu". Lalu cLah sambung "Ha..ah la kan,lagi rmpah alagappas,rempah kari Linggam,rempah Baba's bla,bla,bla.." Nasib baik cLah bukan ckg ERT.

::.. a t i q a h ..:: berkata...

Cik Lah,
apakah? Wahahaha! Bolehla tu. At least ada kaitan dengan rempah. Kekekeke

jagoan berkata...

Lagi sedap daun turi kot!
Pahit-pahit sikit..

Unknown berkata...

daun jati cina

http://daunjaticina.blogspot.com/